Persoanele care nu au o locuință în proprietate si nici credite contractate vor putea beneficia din acest an, mai exact din luna iulie, de avantajele programului “Prima Casă”. Guvernul României a adoptat în data de 20 mai 2009 acest program, având în gând efectele pozitive pe plan social și economic.
   Beneficiarii direcți ai acestei măsuri sociale sunt persoanele fizice care doresc achiziţionarea primei locuinţe fie din imobile noi, fie din fondul locativ existent şi care nu s-au mai folosit de un credit ipotecar până acum. Mai precis, peste 2 luni acești români vor putea cumpăra apartamente și 80% din valoarea creditului va fi garantată de către stat.

   Cum funcționează sistemul?

   Statul, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor, va acorda garanții de aproximativ 1 miliard de euro pentru creditele ipotecare luate de persoanele menționate mai sus, care doresc să își cumpere case. Totuși, valoarea creditului nu poate fi mai mare de 60.000 euro.
   Ministerul Finanțelor este cel care va derula acest proiect prin care se încearcă dezghețarea creditării, deblocarea pieței imobiliare și relansarea sectorului construcțiilor.
   Băncile care vor participa la planul anticriză vor trebui să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate legate de costul total al creditării, reţeaua de distribuţie, existența filialelor în teritoriu, durata de aprobare a creditului și avansul pe care îl solicită beneficiarului.
   Așadar, dacă dorești să devii proprietarul unei locuințe și te încadrezi în condițiile impuse de guvern, peste foarte puțin timp visul tău poate deveni realitate.

Sursa: http://www.gandul.ro