Mucegaiul sau igrasia din locuinţe reprezinta o problemă extrem de serioasă si demna de luat in considerare inca din faza incipienta.
   Daca nu luati din timp masuri de stopare a fenomenului, poate duce la deteriorarea unei încăperi sau chiar a întregului spaţiu de locuit.
   Creşte riscul îmbolnăvirilor, in special in cazul copiilor, mai ales in randul celor mai mici, care nu au un sistem imunitar destul de dezvoltat incat sa poata face fata cu brio bacteriilor.

   Cum apare mucegaiul?

   De obicei apare in incaperi neaerisite, cu umiditate ridicata. Condensul este unul din fenomenele care sta la baza aparitiei mucegaiului.
   Preveniti aparitia mucegaiului, urmand cateva sfaturi utile:

• Aerisiti de doua ori pe zi casa in care locuiti

• Reparati cat mai repede fisurile din pereti, acoperisuri si subsoluri

• Curatati si dezinfectati aparatele de aer conditionat

• Mentineti ghivecele cu flori in exteriorul locuintei

• Folositi un nivel mai scazut de caldura in mod constant, decat un nivel inalt de caldura pe o perioada scurta de timp.

• Uscati rufele in exteriorul locuintei

    Cum vopsiti pentru a scapa de mucegai?

   Înlăturarea cauzelor apariţiei mucegaiului se impune imediat cum acesta a aparut, dar nu superficial, pentru ca poate aparea din nou. Dezvoltarea mucegaiului poate fi oprita prin aplicarea unor soluţii şi a unor tipuri de lavabile speciale, care se gasesc in comert .
   În momentul de fata in comert se gasesc diferite tipuri de solutii care va pot ajuta sa combateti mucegaiul:

• soluţii care se aplică separat pe zona afectata, înainte de a folosi vopseaua lavabila

• soluţii care se amestecă împreună cu vopseaua lavabila înainte de aplicarea pe locul afectat;

• vopsea lavabila speciala care are în compoziţia ei, din fabricaţie, soluţie antimucegai.

   Principala componentă a acestor solutii, o reprezinta, hipocloritul de natriu, care previne şi înlătură mucegaiul din orice incapere, living, dorimitor, baie, gresie, rosturi, e.t.c, fara a deteriora aspectul suprafetei pe care este aplicata.

1. Soluţiile antimucegai, se aplică separat de lavabila, unele dintre ele trebuind sa fie amestecate cu apa si altele nu, folosindu-se prin simpla pulverizare.
Pe suprafetele intens afectate de mucegai solutia se va aplica de mai multe ori, la un interval de 10 minute, pentru a lasa peretele sa traga. Dupa ce peretele s-a uscat, inainte de a aplica din nou solutia, curatati cu o carpa sau cu un burete zona.

2. În cazul in care amestecati solutia antimucegai cu vopseaua lavabila, trebuie sa respectati anumite cantitati care sunt trecute in prospect sau il puteti intreba pe agentul de vanzari de la care ati cumparat produsul, cum se procedeaza.

3. Vopseaua lavabila speciala care are în compoziţia ei, din fabricaţie, soluţie antimucegai se aplică destul de uşor, ca o lavabila normala. Insă in cazul in care nu va descurcati apelati la ajutorul unui zugrav.

   Ca si alte produse chimice, de laborator, atat solutiile antimucegai cat si vopseaua in momentul folosirii trebuiesc ferite de contactul cu ochii sau cu pielea.
   Nu lasati copii in preajma atunci cand efectuati astfel de operatii!