Covoarele se confrunta zilnic cu praful de afara, rezultat in urma deschiderii geamului, murdarie, in cazul in care ati intrat in casa incaltat , particule de mancare, daca aveti copii mici sau caini, stropi de lichide si tot felul de bacterii, care pot ataca materialul din care este facut, stricandu-i aspectul. Pentru a evita ca aspectul acestuia sa se deterioreze am gasit cateva solutii utile care pot fi puse in practica.

   Exista diferite tipuri de metode care va pot fi de folos atunci cand doriti sa curatati covorul in profunzime, doua dintre cele mai diferite, mai utilizate si mai cunoscute sunt :

- curatarea uscata
- curatarea cu apa

   Ce presupune curatarea uscata ?

   Se realizeaza in doua moduri, folosind spuma sau granule absorbante.
   Curatarea cu spuma, presupune aplicarea pe covor a unei spume speciale, care se poate gasi in comert, cu ajutorul unei perii rotative. Se lasa un timp, pentru a patrunde bine in tesatura covorului, dupa care, mizeria si spuma se extrag folosind un aspirator .
   Timpul de uscare este foarte scurt, iar cantitatea de umezeala foarte mica, fapt care avantajeaza covorul impiedicand in timp si la spalari dese, aparitia mucegaiului.
Ar fi totusi un mic dezavantaj, din cauza faptului ca peria rotativa afecteaza fibrele covorului.

   Curatarea cu granule absorbante, este recomandata celor care nu suporta umezeala in covor, fiind cea mai uscata metoda disponibila. Se foloseste prin aplicarea in adancimea covorului, a unor granule speciale cu continut de detergent si solvent, care descompun mizeria si o absorb. Extragerea acestor granule din tesaturile covorului se face cu ajutorul unui aspirator.
   Produsul se utilizeaza foarte usor si se gaseste in comert, la magazinele de produse chimice.

   Ce presupune curatarea cu apa ?

   Se realizeaza in doua moduri, folosind apa calda si aburi.
   Curatarea cu apa calda si sampon special este una dintre cele mai des utilizate metode, dar care implica mult timp pierdut si multa munca, deoarece se realizeaza prin frecarea in intregime a covorului cu o perie speciala si clatirea acestuia cu apa calda. Procesul de periere dureaza cam doua ore si cel de uscare ajunge cam la 6-8 ore.
   Depunerile de spuma rezultate in urma aplicarii samponului nu se elimina in intregime, ramanand in cantitati foarte mici in tesaturile covorului, atragand mizeria si bacteriile chiar in momentul in care acesta se usuca

   Curatarea cu aburi se realizeaza cu ajutorul unui aparat special, care incalzeste apa la 240-260 gr.C. Aburii rezultati in urma incalzirii apei se injecteaza adanc in tesatura covorului, distrugand particulele de mizerie. Procesul nu foloseste detergenti chimic care sa afecteze tesatura covorului si se finalizeaza aspirand mizeria scoasa la suprafata .
   Dezavantajele folosirii unui astfel de procedeu este ca petele dificle nu se pot inlatura in intregime.