Ce este condensul?

   Este un fenomen natural si reprezinta trecerea unei substante din stare de vapori in stare lichida. Fenomenul apare atunci cand temperatura de pe o anumita suprafata este mai mica decat temperatura aerului din incinta camerei.
   Aceasta diferenta dintre temperatura anumitor suprafete care conduce la fenomenul de condensare este direct dependenta de cantitatea de vapori de apa din incinta, adica de umiditate. Astfel, la o temperatura de 20 de gr.C a aerului din camera si cu umiditate de 50%, condensul apare pe o suprafata care are 9 gr.C .La o umiditate de 90%, condensul va aparea pe orice suprafata din camera care are cel mult 18gr.C
   Cu cat umiditatea creste in incapere, cu atat mai mult aparitia condensului este inevitabila. Este indicata o umiditate de sub 30% pe timpul iernii si de sub 50% pe timpul verii.

   Sursa aparitiei condensului

   O mare parte se datoreaza activitatii umane, spalatul, gatitul si alte asemenea activitati genereaza vapori de apa in aerul din casa. Pe langa activitatea umana exista si alte surse cum ar fi : tencuiala, zugraveala, plantele naturale tinute in casa si animalele de companie.

   Cum prevenim aparitia condensului ?

   O metoda foarte buna este montarea geamului termopan care etanseizeza foarte bine incaperea, dar, asta nu rezolva toate problemele. Odata cu etanseizarea incaperii creste umiditatea din camera si la o anumita valoare a acesteia, apare condesul. In cele mai intalnite cazuri, apare din cauza geamului termopan.
   Cum combatem acest lucru ? Exista 2 solutii, care v-ar putea fi de folos:
   - Prima si cea mai putin costisitoare ar fi sa aerisim pentru reduce gradul de umiditate din incapere. Aerisiti de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
   – A doua varianta si cea mai costisitoare, ar fi ca foaia din interior a geamului termopan sa aiba o temperatura apropiata de temperatura aerului din incapere prin montarea unui calorifer ca sursa de caldura sub geam sau prin inlocuirea gemului termopan cu un geam termopan low-e.

   Ce este geamul termopan low-e ?

   Se mai numeste si geam cu ‘’emisivitate redusa’’. In cazul acestui geam, compus din 2 foi, foaia din interior este foarte putin influentata de temperatura foii din exterior care este in contact cu mediul, astfel temperatura geamului din interior este foarte apropiata de temperatura camerei, impiedicand aparitia condesului.