Cum alegem tapetul?

   Inainte de a cumpara o rola intreaga de tapet, e bine sa luati o mostra mai mare. Prindeti-o de peretele camerei si studiati-o atat in lumina naturala, cat si in cea artificiala

   Masurati dimensiunile peretilor, de la tavan si pana la podea, si adaugati 100 mm la fiecare bucata (rezervele de la tavan si pardoseala). In general, o rola are dimensiunile de 0,52×10 m. Pentru o camera ai carei pereti au inaltimea de 2,40 m veti avea nevoie de patru-cinci role de tapet, in functie de modelul acestuia

   Tipuri de tapet

   In comert exista multe tipuri de tapet realizate in asa fel incat sa se potriveasca cerintelor dumneavoastra cele mai exigente.Va vom prezenta in randurile ce urmeaza cateva avantaje si dezavantaje ale tipurilor de tapet pe care le-ati putea folosi in amenajarea casei:

   Tapetul din hartie, semilavabil sau lavabil, se foloseste cel mai des, deoarece prezinta costuri scazute in cazul in care vreti sa amenajati cu el, dar in acelasi timp este slab calitativ. Nu lasa peretele sa respire, ceea ce poate duce la aparitia igrasiei si mucegaiului. Nu se poate curata usor fara riscul de a-l degrada iremediabil.
   Tapetul de vinil poate fi folosit in orice tip de camera, chiar si pentru bai, fiind usor de curatat cu apa si detergent, fara a se degrada
   Tapetul din fibre naturale, spre deosebire de celelalte lasa peretii sa respire, dar nu se poate folosi in incaperi cu umiditate ridicata, deoarece se degradeaza in prezenta vaporilor de apa.
   Tapetul de matase este cel mai scump si mai calitativ, dar si cel mai pretentios.

   Cum aplicam tapetul?

   Ca orice tip de finisaj aplicarea tapetului urmeaza un set de reguli si etape de care trebuie sa tineti cont pentru ca acesta sa arate impecabil atunci cand il montati singur.
   In primul rand orice tip de munca are nevoie de scule specifice. Veti avea nevoie de:

- creion
- fir cu plumb
- rigla
- foarfece
- cutter
- pensula
- rola de cuciuc
- burete

- Prima etapa in aplicarea tapetului o reprezinta curatarea peretelui si degresarea lui de eventuale straturi de finisaj sau de praf. Peretele trebuie sa fie curatat bine si lipsit de gauri pentru ca tapetul sa se lipeasca si sa se distribuie uniform.
   Intrerupatoarele, aplicele sau lustrele trebuie scoase si adaugate dupa terminarea procedeului.
   Nu aplicati tapetul peste vopsea lavabila!

- Pentru aplicarea tapetului trebuie sa folositi un adeziv special pentru tapet. In general tipul de adeziv este recomandat de producatorul tapetului.

- Dupa ce ati amestecat adezivului special, il aplicati pe perete cu ajutorul unei pensule sau role pentru ca acesta sa se aseze uniform. Asezati fasia de tapet direct pe adeziv si rulati-o cu o rola de cauciuc incepand de la tavan pana la inaltimea dorita, tinand-o in pozitie verticala pe stratul de adeziv.
   Fasiile de tapet se aplica in general incepand de la fereastra inspre camera si trebuie numerotate in ordinea asezarii lor.
   A doua fasie pe care o aplicati trebuie sa fie asezata langa prima fara sa se suprapuna, in acelasi mod, avand grija ca alaturarea sa fie perfecta.
    Excesul de adeziv se sterge imediat cu un burete.

- Pentru a va simplifica munca puteti trasa linii verticale cu ajutorul unui fir cu plumb din 50 in 50 de cm, urmand sa aplicati intre ele fasia de tapet.

- Decupajele pentru prize si intrerupatoare le puteti face numai dupa lipirea si uscarea tapetului. Montati intrerupatoarele ulterior, doar asa puteti avea o suprapunere perfecta.

   Probleme intampinate:

- Daca montati tapetul pe tavan si ati ajuns la capatul acestuia, apasati banda cu spaclul
in colt si taiati surplusul cu cutterul
- Pentru incepatori este dificil sa aplicati tapetul in spatele unei tevi, asa ca puteti indoi fasia pe inaltime, iar apoi tapetul se va indoi printr-o taietura orizontala, iar cu un spaclu o poti indrepta pe perete.
- Pentru a aplica tapetul in spatele unui calorifer, aseazati fasia cu adeziv acolo unde incepe caloriferul, iar apoi pune-ti pe fasie un tub de carton in care introduce-ti o coada de matura. Trage-ti in acelasi timp si coada de matura si fasia de tapet, pana jos.
- Pentru a evidentia tapetul adaugati borduri, dar numai dupa ce ati terminat de lipit.