Alegerea unui aparat de aer conditionat reprezinta o decizie importanta, care trebuie foarte bine analizata inainte de a o finaliza. Bugetul pe care il alocati atunci cand v-ati decis sa achizitionati un astfel de aparat nu este tocmai mic, asa ca necesita un studiu in prealabil.
   Pe piata romanesca exista oferte pentru toate buzunarele, dar in privinta aerului conditionat, nu intotdeauna cele mai ieftine sunt si cele mai bune. Pentru a va ajuta sa va hotarati cum sa alegeti un aparat de aer conditionat, am notat cateva criterii de care trebuie sa tineti cont.

   Puterea de racire a aparatului de aer conditionat este foarte importanta, ea sa masoara in BTU ( British Thermal Units ) si reprezinta puterea termica de incalzire sau racire a instalatiilor de climatizare. Pe scurt, cu cati mai multi BTU, cu atat racim mai bine o camera.
   Pentru camerele mai mari este necesar sa cumparati un aparat de aer conditionat cu mai multi BTU, pentru ca acesta sa poata face fata caldurii, racind camera. In general se calculeaza cam 100-150 de BTU pentru fiecare metru patrat.

   Odata ce v-ati hotarat cam cati BTU sa aiba apartul de aer conditionat pe care doriti sa-l cumparati, al doilea criteriu dupa care trebuie sa va ghidati este consumul de energie electrica. Daca nu luati in considerare acest aspect este posibil ca factura la curent in luna in care ati folosit aerul conditionat sa fie cam incarcata.
   Aparatele de aer conditionat se clasifica in mai multe tipuri de clase energetice A,B,C,D,E,F,G dintre care, clasa A este cea economica, dar si cea mai scumpa, iar clasa G este cea mai putin economica, dar si cea mai ieftina.
   Pentru a va face o idee asupra diferentei dintre clasele economice, am comparat clasa D cu clasa A. Astfel, o pompa din clasa D cu un consum de energie mediu, Pmed = 400 W, inlocuita cu o pompa din clasa A cu aceeasi performanta hidraulica, are un consum mediu de energie, Pmed = 0,33*400 W = 132 W. Cu un timp de functionare de 5.500 ore/an, care este tipic pentru Germania, ajungem la o economie de energie pentru pompa de clasa A de 5.500 h*(400 W – 132 W)= 1474 kWh, in comparatie cu pompa din clasa D.

   In cazul in care nu aveti suficienti bani pentru a cumpara doua aparate, puteti opta pentru un aparat de aer conditionat dublu split, dotat cu o unitate exterioara si doua unitati de racire interioare.
   Unul din avantajele folosirii unui astfel de aparat este ca se poate pune cate o unitate interioara in doua camere, setate la temperaturi diferite si actionate independent una de cealalta printr-o telecomanda proprie.

   Compresorul unui aer conditionat este foarte important deoarece reprezinta motorul care comprima agentul de racire, numit freon. Functioneaza pe acelasi principiu ca si frigiderul, aruncand caldura din camera afara,racind-o. Este nevoie de un compresor bun, deoarece reprezinta motorul instalatiei.
   Cea mai buna alegere pentru un compresor, este folosirea tehnologiei inverter, care asigura un control permanent al acestuia si al energiei consumate. In momentul pornirii, atunci cand camera este incinsa, compresorul inverter lucreaza mai intens pentru a regla temperatura. Odata reglata, compresorul isi reduce functionarea mentinand-o. Astfel se obtine un consum redus de energie si o factura scazuta la curent.
   Se mai poate folosi si iarna pentru a incalzi camera.

   De indata ce ati luat in calcul aceste criterii puteti trece la achizitionarea unui aparat de aer conditionat selectand una din variatele oferte de pe piata.